Może niedawno wstaliście i obiad to jeszcze odległy temat:) Zastanawiacie się co tu upichcić?
Ja Wam podpowiem :) Nasza ukochana, najukochańsza zupa tajska to prawdziwy kulinarny strzał w dziesiątkę!
Co prawda nikt z naszej rodziny prócz Stasia, mnie i Kamila nie chce jej jeść, ale my ją ubóstwiamy!!!
Może i Wy ją polubicie :)
Do ugotowania ZUPY TAJSKIEJ potrzebne nam będą:
- podwójna pierść z kurczaka
- imbir ( spory kawał )
- pół kg marchewek
- puszka mleka kokosowego ( ja daję dwie puszki )
- łyżeczka pasty curry
- łyżeczka pasty z kolendry
- czubata łyżka cukry trzcinowego
- łyżka soku z limonki ( ja w zastępstwie dałam z cytryny )
- 2 kostki warzywne
- świeża kolendra ( której mi zabrakło )
Nastawiamy osoloną wodę na zupę, kiedy się zagotuje wrzucamy pokrojone w kosteczkę, paseczki, bądź jak wyjdzie dwa filety z kurczaka.
Marchewkę kroimy w talarki i dorzucamy do kurczaka. Wrzucamy 2 kostki warzywne.
Imbir obieramy, kroimy, dorzucamy.
Około 20 minut wszystko się gotuje.
Następnie dolewamy 2 puszki mleczka kokosowego, przyprawiamy pastą z kolendry, pastą z curry, cukrem trzcinowym i sokiem z limonki.
Robimy chrupiące grzanki i delektujemy się smakiem.
Smacznego dziewczyny ! <3
mniami ale mi ochoty narobiłaś:)
OdpowiedzUsuńślinka leci obserwuje i liczę na rewanż
OdpowiedzUsuńwygląda super tylko pewnie ciężko dostac takie pasty jak się nie ma sklepów ze zdrową albo azjatycką żywnością w okolicy?
OdpowiedzUsuńja je kupuje w carefour'ze, możesz je na sieci kupić bez problemu :)
Usuńa można zrobić bez kuraka ? bo mięsa nie jadam ;>
OdpowiedzUsuńmyślę że możesz spróbować :) zrobić z mięsa sojowego :)
Usuńciekawe jak będzie smakować ? :)
tajska ckuchnia zawsze mnie interesowała, jednak ja w ogóle nie przepadam za zupami...
OdpowiedzUsuńa szkoda, bo moja jest przepyszna :)
Usuńpoproszę jedną na wynos ;)
OdpowiedzUsuńsie robi ;)
Usuńyyy..chyba nie moja kuchnia
OdpowiedzUsuńzamawiam, tylko wrzuć mje trochę soi albo bez!
OdpowiedzUsuńPrzez Ciebie zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuńMuszę to kiedyś spróbować zrobić!!!
OdpowiedzUsuńzachęcam jest obłędna :)
Usuńmniaaaaaam! mam tylko jedno pytanie, czy smak kokosa mocno przebija się w całości?
OdpowiedzUsuńimbir zdecydowanie go gasi :)
UsuńLubię takie niestandardowe potrawy :)
OdpowiedzUsuńzupka wygląda bardzo apetycznie:)
Hej, zostałaś otagowana na moim blogu - 11 pytań. Zapraszam do zabawy jeśli tylko wyrażasz taką chęć:)
OdpowiedzUsuńMmm...zupa tajska :) Coś orientalnego dla naszych zmysłów ;]
OdpowiedzUsuńjakie to apetyczne!
OdpowiedzUsuńza imbirem tylko nie przepadam..
p.s. super blog, obserwuję :)